ĐÁNH GIÁ MỨC ĐỘ RỦI RO CỦA THỦY NGÂN KHI TIÊU THỤ CÁ MÒI CỜ CHẤM (Konosirus punctatus SCHLEGEL, 1846) Ở TỈNH QUẢNG BÌNH | Thiệp | TNU Journal of Science and Technology

ĐÁNH GIÁ MỨC ĐỘ RỦI RO CỦA THỦY NGÂN KHI TIÊU THỤ CÁ MÒI CỜ CHẤM (Konosirus punctatus SCHLEGEL, 1846) Ở TỈNH QUẢNG BÌNH

Thông tin bài báo

Ngày nhận bài: 29/09/20                Ngày hoàn thiện: 23/10/20                Ngày đăng: 31/10/20

Các tác giả

1. Võ Văn Thiệp Email to author, Trường Đại học Quảng Bình, Trường Đại học Sư phạm Krakow, Ba Lan
2. Nguyễn Thị Hương Bình, Trường Đại học Quảng Bình
3. Nguyễn Thị Quỳnh Phương, Trường Đại học Quảng Bình

Tóm tắt


Thủy ngân là một nguyên tố độc hại và được biết đến như là một nguyên tố không có chức năng sinh học đối với con người cũng như các sinh vật sống khác. Mục tiêu của nghiên cứu này là xác định nồng độ thủy ngân ở trong gan, mang và cơ của 50 cá thể cá Mòi cờ chấm, được thu thập từ tháng 7 đến tháng 10 năm 2019 ở vùng ven biển tỉnh Quảng Bình, đồng thời đánh giá nguy cơ phơi nhiễm thủy ngân đối với người tiêu thụ. Hàm lượng của thủy ngân được phân tích bằng phương pháp quang phổ hấp thụ nguyên tử hóa hơi tại Viện Sinh học, Trường Đại học Sư phạm Kracow, Ba Lan. Kết quả cho thấy có sự khác biệt có ý nghĩa thống kê giữa hàm lượng thủy ngân trong gan, mang và cơ. Gan có xu hướng tích lũy nồng độ thủy ngân cao hơn là mang và cơ. Hàm lượng thủy ngân trong một số mẫu gan vượt quá ngưỡng giới hạn được quy định bởi Bộ Y tế Việt Nam. Mặc dù ước tính lượng tiêu thụ hàng ngày thấp hơn lượng ăn vào hàng ngày có thể chấp nhận được tạm thời, nhưng giá trị thương số nguy hại ở người tiêu thụ nam và nữ cao hơn 1, điều này cho thấy có nguy cơ tiềm ẩn đến sức khỏe người tiêu thụ khi ăn loài cá này ở vùng ven biển tỉnh Quảng Bình.


Từ khóa


ô nhiễm môi trường; cá Mòi cờ chấm; phơi nhiễm thủy ngân; thương số nguy hại; ước tính lượng tiêu thụ hàng ngày

Toàn văn:

PDF

Tài liệu tham khảo


[1]. FAO, The State of World Fisheries and Aquaculture 2018 - Meeting the sustainable development goals, Rome, 2018.

[2]. FAO, The consumption of fish and fish products in the Asia-Pacific region based on household surveys, 2015, pp. 52-54.

[3]. P. M. Kris-Etherton, W. S. Harris, and L. J. Appel, “Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease,” Circulation, vol. 106, no. 21, pp. 2747-2757, 2002.

[4]. J. State, J. R. Medeiros, and L. Maria et al., “Determination of inorganic trace elements in edible marine fish from Rio de,” Food Control, vol. 23, no. 2, pp. 535-541, 2012.

[5]. M. Türkmen, A. Türkmen, Y. Tepe, Y. Töre, and A. Ateş, “Determination of metals in fish species from Aegean and Mediterranean seas,” Food Chemistry, vol. 113, no. 1, pp. 233-237, 2009.

[6]. M. Tüzen, “Determination of heavy metals in fish samples of the middle Black Sea (Turkey) by graphite furnace atomic absorption spectrometry,” Food Chemistry, vol. 80, no. 1, pp. 119-123, 2003.

[7]. L. Björkman et al., “Mercury in human brain, blood, muscle and toenails in relation to exposure: An autopsy study,” Environmental Health: A Global Access Science Source, vol. 6, pp. 1-14, 2007.

[8]. S S. Costa, I. Viegas, E. Pereira, A. C. Duarte, C. M. Palmeira, and M. A. Pardal, “Differential sex, morphotype and tissue accumulation of mercury in the crab Carcinus maenas,” Water, Air, & Soil Pollution, vol. 222, no. 1-4, pp. 65-75, 2011.

[9]. QBPPC (Quang Binh Provincial People's Committee), Socio-economic situation in 2019, Report No. 267/BC-UBND dated November 28, 2019.

[10]. M. S. Rahman, N. Saha, A. H. Molla, and S. M. Al-Reza, “Assessment of anthropogenic influence on heavy metals contamination in the aquatic ecosystem components: Water, sediment, and fish,” Soil and Sediment Contamination, vol. 23, no. 4, pp. 353-373, 2014.

[11]. N. T. Dang, K. Tran, H. H. Dang, C. Nguyen, N. T. Nguyen, H. Y. Nguyen, and T. D. Dang, Eds., Vietnam Red Data Book. Part I: Animals, Publishing of Science and Technology, Hanoi, 2007.

[12]. P. V. Vo, Q. V. Vo, and H. T. T. Le, “Biological characteristics of Konosirus punctatus in Tam Giang - Cau Hai, Thua Thien Hue,” Hue University Journal of Science, vol. 103, no. 4, pp. 58-69, 2015.

[13]. T. V. Vo, P. L. T. Le, and T. N. Huynh, “Some characteristics on gonad cell-tissue of Konosiro gizzard shad – Konosirus punctatus (Schlegel, 1846) in coastal area, Quang Binh province,” In Proc. The 7th National Conference on Ecology and Biological Resources, 2017, pp. 1475-1483.

[14]. S. Zhao, C. Feng, W. Quan, X. Chen, J. Niu, and Z. Shen, “Role of living environments in the accumulation characteristics of heavy metals in fishes and crabs in the Yangtze River Estuary, China,” Marine Pollution Bulletin, vol. 64, no. 6, pp. 1163-1171, 2012.

[15]. M. Türkmen, A. Türkmen, and Y. Tepe, “Comparison of metals in tissues of fish from Paradeniz Lagoon in the coastal area of Northern East Mediterranean,” Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, vol. 87, no. 4, pp. 381-385, 2011.

[16]. A. Qadir, and R. N. Malik, “Heavy metals in eight edible fish species from two polluted tributaries (Aik and Palkhu) of the river Chenab, Pakistan,” Biological Trace Element Research, vol. 143, no. 3, pp. 1524-1540, 2011.

[17]. K. M. El-Moselhy, A. I. Othman, H. Abd El-Azem, and M. E. A. El-Metwally, “Bioaccumulation of heavy metals in some tissues of fish in the Red Sea, Egypt,” Egyptian Journal of Basic and Applied Sciences, vol. 1, no. 2, pp. 97-105, 2014.

[18]. M. Ward, Vietnam Technical Regulations on Mycotoxin and Heavy Metals MRLs in Foods, United States Department of Agriculture Foreign Agricultural Service, 2013, pp. 1-7.

[19]. H. Choi, S. K. Park, and M. Kim, “Risk assessment of mercury through food intake for Korean population,” Korean Journal of Food Science and Technology, vol. 44, no. 1, pp. 106-113, 2012.

[20]. H. Ham, “Distribution of hazardous heavy metals (Hg, Cd and Pb) in fishery products, sold at Garak wholesale markets in Seoul,” Journal of Food Hygiene and Safety, vol. 17, no. 3, pp. 146-151, 2002.

[21]. H. Kim et al., “Monitoring of heavy metals in fishes in Korea: As, Cd, Cu, Pb, Mn, Zn, Total Hg,” Korean Journal of Food Science and Technology, vol. 39, no. 4, pp. 353-359, 2007.

[22]. D. W. Hwang, S. S. Kim, S. G. Kim, D. S. Kim, and T. H. Kim, “Erratum to: Concentrations of heavy metals in marine wild fishes captured from the southern sea of Korea and associated health risk assessments,” Ocean Science Journal, vol. 52, no. 3, pp. 527-536, 2017.

[23]. A. Zhu, W. Zhang, Z. Xu, L. Huang, and W. X. Wang, “Methylmercury in fish from the South China Sea: Geographical distribution and biomagnification,” Marine Pollution Bulletin, vol. 77, no. 1-2, pp. 437-444, 2013.

[24]. S. Wei Chen et al., “Health risk assessment for local residents from the South China Sea sased on mercury concentrations in marine fish,” Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, vol. 101, no. 3, pp. 398-402, 2018.

[25]. S. Oh, M. K. Kim, S. M. Yi, and K. D. Zoh, “Distributions of total mercury and methylmercury in surface sediments and fishes in Lake Shihwa, Korea,” Science of the Total Environment, vol. 408, no. 5, pp. 1059-1068, 2010.

[26]. A. K. Putri, G. R. Barokah, and N. Andarwulan, “Human Health Risk Assessment of Heavy Metals Bioaccumulation In Fish and Mussels from Jakarta Bay,” Squalen Bulletin of Marine and Fisheries Postharvest and Biotechnology, vol. 12, no. 2, pp. 75-83, 2017.

[27]. World Data, “Average sizes of men and women,” Eglitis-Media, 2018. [Online]. Available: https://www.worlddata.info/average-bodyheight.php. [Accessed Sept. 20, 2020].

[28]. G. Rice, J. Swartout, K. Mahaffey, and R. Schoeny, “Issues in risk assessment of chemicals of agencies session derivation of U.S. EPA's oral reference dose (Rfd) for methylmercury,” Drug and Chemical Toxicology, vol. 23, no. 1, pp. 41-54, 2000.

[29]. FAO/WHO, “Evaluation of certain food additives and contaminants. Twenty-ninth Report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives,” World Health Organization technical report series, vol. 733. pp. 1-59, 1986.

[30]. T. V. Vo, and T. N. Huynh, “Estimination of Target hazard quotient (THQ) for heavy metal by consumption of some fish species in Quang Binh,” Quang Binh University Journal of Science and Technology, vol. 19, no. 3, pp. 22-30, 2019.

[31]. T. V. Vo, T. N. Huynh, and P. T. T. Le, “Determination of heavy metals levels (Fe, Cd, Pb, Zn and Cu) in Mugil cephalus from Quang Binh, Vietnam,” Journal of Biology, vol. 41, no. 2se1&2se2, pp. 451-459, 2019.


Các bài báo tham chiếu

  • Hiện tại không có bài báo tham chiếu
Tạp chí Khoa học và Công nghệ - Đại học Thái Nguyên
Phòng 408, 409 - Tòa nhà Điều hành - Đại học Thái Nguyên
Phường Tân Thịnh - Thành phố Thái Nguyên
Điện thoại: 0208 3840 288 - E-mail: jst@tnu.edu.vn
Phát triển trên nền tảng Open Journal Systems
©2018 All Rights Reserved